Schackböcker

Är du intresserad av böcker? Är du intresserad av schack? Är du intresserad av schackböcker? På denna sida får du ta del av tips på massor av bra läsvärda schackböcker! En del av böckerna är skrivna på svenska och en del är skrivna på engelska. Böckerna innehåller alla möjliga olika schackliga teman såsom: öppningsspel, mittspel, slutspel, taktik, strategi & positionellt spel, turneringar, partisamlingar med världsmästare, kuriosa, nybörjarböcker etc.

 

Oavsett om du är nybörjare, en spelare under utveckling eller en stark spelare så kan du hitta många guldkorn som ger dig mervärde och kan göra dig till en bättre spelare.

 

Om du är intresserad av att köpa någon av böckerna – sök efter titel och författare på nätet så hittar du inköpsställen. En del av böckerna är slutsålda (utgångna upplagor), men går att få tag på begagnat.

 

Nedan följer listan med tips på 30 bra schackböcker. Efter listan följer två bonustips på en bra roman och en bra novell, bägge med schacktema. Läs och njut!

 

30 bra schackböcker
Listan är uppdelad i tre kategorier: 10 Tidlösa klassiker, 10 Moderna mästerverk och 10 Guldkorn för nybörjare.

 

10 Tidlösa klassiker

 

My System – Nimzowitsch
Nimzowitsch klassiska och banbrytande verk från 1925, som de flesta av världens stormästare har studerat och Artur Jusupov nominerat till 1900-talets bästa schackbok. Det går knappast att överskatta denna boks inflytande på det moderna schackliga tänkandet. Nimzowitsch har skapat många av de termer som vi använder idag, som utpost, dragtvång och blockad. ”My System” behandlar alla faser av ett schackparti och alla viktiga element i spelet. Läsaren får en stabil grund till positionell förståelse och lär sig avancerade begrepp som profylax, övergardering och manövrerande mot svaghet. Allt på ett pedagogiskt och underhållande sätt.

 

Zurich 1953 – Bronstein
Av många ansedd som den bästa turneringsbok som någonsin skrivits. David Bronstein skriver väldigt pedagosiskt och instruktivt om den mycket starka kandidatturneringen i Zurich 1953 där Vassiliv Smyslov triumferade (och där svenske Gideon Ståhlberg hade svårt att hävda sig i den stenhårda konkurrensen) och vann rätten till en VM-match mot Botvinnik. Denna legendariska turneringsbok innehåller 30 ronder med 210 utförligt kommenterade partier varav många mästerverk av mycket hög kvalitet. Boken är skriven av en av de ledande tävlande i turneringen och inkluderar partier av sin tids världsspelare såsom Smyslov, Keres, Reshevsky, Petrosian, and 11 andra (inklusive Gideon Ståhlberg från Sverige).

 

Schackkavalkad I & II – Richter
Det finns många sätt att ta del av schackets njutningar. En är att bläddra i de välkända böckerna av Kurt Richter. Han har skrivit schacklitteratur med tyngdpunkt på att lyfta fram såväl skönheten i schack som dess perfekta harmoni och outtömliga källa av idéer. Detta åstadkomms genom korta äventyrsberättelser ur schackpjäsernas underbara liv samt roliga ställningar och uppseendeväckande upplösningar ur många olika partier. En schackspelets bilderbok och samtidigt en förströelsebok för alla schackvänner. Richter har skrivit Schackkavalkad som finns i två delar i svensk översättning som båda är utgivna på det engelska bokförlaget Dover. Om någon läsare av dessa rader inte har tillgång till dessa mycket populära böcker är det ett måste att införskaffa dem.

 

Vägen till mästerskap i schack – Kotov
Vägen till mästerskap i schack av Alexander Kotov är en på sin tid nydanande och avancerad träningsbok. I boken granskar Kotov djuplodande och instruktivt hur en stormästare i schack går till väga i sitt tänkande istället för den så alldagliga och utarbetade schackteorin. Beskriven som sveriges första seriösa bok om schackträning. Alexander Kotov menade i sin berömda klassiker att man i princip kan arbeta sig till en stormästar-titel i schack!

 

Konsten att vinna i schack – Kotov, Keres
”Konsten att vinna i schack” av de ryska stormästarna Paul Keres och Alexander Kotov var på sin tid ett ambitiöst försök att få hugade storspelare att förstå ”kungsangreppets strategi och taktik” likaväl som ”hur man försvarar sig i svåra ställningar”. Boken blev en succé. Denna klassiker var en av de första seriösa böckerna om mittspelet i schack, och den står sig mycket väl än. Paul Keres, känd som den bäste spelaren någonsin som aldrig blev världsmästare, och Alexander Kotov, en av de ledande sovjetiska stormästarna, har växelvis skrivit fyra längre kapitel om den fas av partiet då de flesta partier avgörs. Först skriver Kotov om angreppsspel, sedan Keres om försvarsspel; därefter avhandlar Kotov olika bondeformationer i centrum, varpå Keres i sista kapitlet inviger oss i konsten att analysera.

 

The Life and Games of Mikhail Tal – Tal
Hans egen historia och ett måste för alla oss schackälskare. Tal som var journalist och schackspelare intervjuar sig själv. Varje epok i hans schackliv inleds med en intervju där journalisten Tal frågar schackspelaren Tal om olika händelser från aktuell period. Tal är mycket generös i sin berättelse. Han berättar ärligt om sina misslyckanden och sina svagheter. Efter varje ”intervju” följer ett antal kommenterade partier. Kommentarerna är lysande. Han förklarar med ord vad som händer. Varianterna finns där mer för att illustrera orden. Bokens stora behållning är emellertid Tals fantastiska partier. För den som inte tidigare har bekantat sig med Tals fantasi, energi och vilja finns här en möjlighet att stöta på något som öppnar nya fält inom ens schackförståelse. Denna klassiska schackbok kommer att stå sig i eviga tider!

 

Art of Attack in Chess – Vukovic
Art of Attack in Chess är den mest utbredda och klassiska boken av alla som finns om angrepp mot kungen i schack och betyder lika mycket för denna del av spelet som ”Mitt System” gör för positionsschack. Boken består av 12 kapitel som bygger på varandra, dvs att kunskapen gradvis utökas och kan appliceras på fler och fler ställningar och boken bör således studeras från början till slut. Sista kapitlet handlar om hur du använder angrepp mot kungen som en integrerad del av ett parti. På vägen dit lär du dig vad du skall vara uppmärksam på vid angrepp mot en kung som fastnat, med eller utan din hjälp, i mitten av brädet, eller hur du bäst kommer åt den på damflygeln. Men de flesta angrepp utförs dock på kungsflygeln, så de flesta exempel i boken hämtas därför ganska naturligt från dessa ställningstyper. Till exempel tilldelas det klassiska löparoffret på h7 ett alldeles eget kapitel, där tydliga (vilket naturligtvis är relativt eftersom det är schack vi pratar om) regler existerar för att avgöra chansen att angreppet slår igenom. Du får också lära dig att maximera utnyttjandet av öppna diagonaler, linjer och rader som leder in i motståndarens ställning, hur du använder bönderna på önskvärt sätt för att stärka angreppet och får insikt i de olika faser ett angrepp alltid går igenom. Vukovic ger till och med tips på hur man försvarar sig mot dessa angrepp och naturligtvis får du fullständig information om alla de mattmönster som vanligen är ledande för huruvida en offervariant är sund eller ej.

 

Endgame Strategy – Shereshevsky
En tidlös klassiker vad gäller beskrivningen och förståelsen av strategiska slutspel. Högt rekommenderad. Denna bok är en av världens mest lästa slutspelsböcker. Den lär ut de viktigaste principerna i slutspel: kungens centralisering, böndernas roll i slutspelet, hur man byter, ”skynda inte”, schematiskt tänkande, principen om två svagheter, kampen om initiativet, förhindrandet av motståndarens motspel, löparparet i slutspel. Den behandlar även slutspel med isolerad d-bonde och slutspel med 3 mot två bönder på damflygeln. Boken avslutas med ett kapitel om komplexa slutspel. Rekommenderas mycket varmt. En bok som gör dig ofelbart bättre på slutspel!

 

Dvoretsky’s Endgame Manual – Dvoretsky
Den mest kompletta guiden till teoretiska slutspel som finns, skriven av Mark Dvoretskij som av många anses vara den främsta schackinstruktören i världen. Enkelt, svårt – simpelt och komplext. I texten får du svar på alla funderingar du har kring ställningar med få pjäser. Dvoretskij använder sig av blåfärgade diagram för att visa vilka ställningar som är absolut fundamentala att kunna och vanliga svartfärgade diagram som kan användas av dem som vill förkovra sig ytterligare. Dvoretskijs Endgame Manual blev när den utkom genast hyllad av både experter och amatörer som en av de bästa böcker som någonsin utgivits om slutspelet. Det kan vara lätt att känna sig överväldigad av en så massiv text, över 400 stora sidor med fler än 1000 olika ställningar analyserade på djupet, och författaren har förstått den utmaning läsaren står inför. Därför har han använt sig av två färger i texten. Om målet är djupstudier för att bemästra slutspelsteorins alla hemligheter så är det bara att noggrannt gå igenom texten från början till slut. Men om man vill ha en praktisk tillämpbar kunskap snabbt så räcker det med att gå igenom den blå texten. Hur som helst kommer belöningen att bli bättre resultat!

 

The King: Chess Pieces – Donner
Förmodligen den roligaste schackbok som någonsin skrivits! J.H.Donner (1927 – 1988) var en holländsk stormästare och en av de bästa schackskribenterna genom tiderna. Han var en schackreporter och en schackkoluminist, såväl som kommentator av partier och turneringar. Men framförallt var han en kvick och oberäknelig kommentator av allt och alla både inom och utom schackvärlden. Denna bok sammanfattar några av hans bästa schackartiklar från hans 30 år långa karriär som skribent för olika schackmagasin. Ur ett historiskt och journalistiskt perspektiv får du läsa roliga schackanekdoter om Fischer, Spassky, Botvinnik, Petrosian, Bronstein och andra av de största schackpersonligheterna under denna tid. Du kommer inte att lära dig någon öppningsteori eller träna upp din taktiska förmåga, men du kommer att skratta och bli underhållen. Detta är helt klart en av de mest underhållande schackböcker någonsin. Det är en kombination av schack och litteratur. Donner skriver i en egen klass. Rekommenderas starkt!

 

10 Moderna mästerverk

 

My Great Predecessors (1-5) – Kasparov
Kasparovs fantastiskt välskrivna serie (del 1-5) om världsmästarna i schack genom historien. Kampen om världsmästerskapet i schack har genom åren gång efter annan varit den ultimata krigsskådeplatsen för några av världens intellektuella giganter. I bokserien My Great Predecessors bringar Kasparov nya fynd till ytan och utsätter världsmästarna för hårdast möjliga test. Författaren som själv är ansedd som den främste spelaren genom tiderna och intimt familjär med schack på alla sätt analyserar inte bara själv med modern kompetens, utan tar även hjälp av de starkaste schackprogrammen för att upptäcka sådant som tidigare varit dolt i världsmästarnas partier! Inte nog med det, Kasparov värderar även deras bidrag till schackets utveckling och fördjupning och ger sina personliga åsikter om dem. Dessutom placerar han dem och deras biografier i historiskt, politiskt och kulturellt ljus och förklarar hur detta formade dem och gav dem deras distinkta stil.

 

The Road to Chess Improvement – Yermolinsky
I den här klassiska träningsboken ger en amerikansk mästare läsvärda lösningar på det hur du kan förbättra ditt schackspelande. Stormästaren Alex Yermolinsky, en av de starkaste spelarna i USA, går igenom många av de insikter han skaffat sig under åren av att spela och undervisa schack. Hur kan jag förbättra mitt spel? är en ständig fråga som schackspelare ställer sig. Många som spelar schack vet att det inte finns några enkla svar, men Alex Yermolinsky är bättre kvalificerad än de flesta att erbjuda råd. Efter att ha gått igenom den berömda ”sovjetiska skolan av schack” ville han träna sig själv och långsamt men säkert höja sitt spel till från toppklass till stormästarnivå. I denna bok går han igenom många av de insikter han har fått genom åren. Han styr läsaren bort från ”quick fix”-metoder och fokuserar på de kritiska områdena av schackförståelse och beslutsfattande vid brädet under ett parti. Denna underhållande bok bryter ny mark i många områden kring schackförståelse. Ämnen som omfattas är: trenbrytande verktyg, bördan av små fördelar, vilka avbyten är fördelaktiga, klassiker och datorschack. En stor del av boken diskuterar en rad viktiga öppningsuppsättningar inklusive metoder för att hantera annorlunda men ”giftiga” öppningar. Boken rekommenderas för 1800-2200 spelare och är bland de bästa böcker som visar hur en modern GM verkligen tänker, hur han utvärderar en position, hur han studerar öppningar, hur han t.ex. hatar att spela avbytesvarianten i franskt med svart mot en 2300 spelare. Men den viktigaste aspekten av boken är att den inspirerar läsaren att bättre studera sina egna partier. Lycka till!

 

Dynamic Chess Strategy – Suba
Den här moderna klassikern har blivit unisont hyllad över hela världen! Den banbrytande, exceptionella och prisbelönta boken behandlar ett område som försummats av tidigre schackförfattare – schackstrategins dynamik. I striden om schackidéer var publikationen av Dynamic Chess Strategy ett avgörande ögonblick. Innan den rumänske stormästaren Mihai Subas exceptionella bok hade schackförfattare försummat en av de viktigaste faktorerna i en schackposition: dess dynamiska potential. Suba visade att det traditionella konceptet att förbättra positionen ofta var statiskt och irrelevant och att den klassiska strategin, om den tillämpas dogmatiskt, kan hindra dig från att hitta rätt plan och dess efterföljande drag. Resultatet är en underhållande, tankeväckande och ändå praktisk guide till schackstrategi. Läs den – en sådan bok om strategi har inte skrivits sedan Nimzowitsch!

 

Learn From the Legends – Marin
En prisbelönt magisk schackbok av Mihail Marin där han analyserar och förklarar spelidéer av legenderna som formade modernt tänkande i schack. Bli bättre genom att lära dig imitera de största mästarna. Mihail Marin visar hur schacklegender som Carlsén, Karpov, Kortjnoj, Fischer, Tal, Petrosjan, Aljechin, Botvinnik och Rubinstein omvandlar fördel till vinst, försvar till motspel osv. Bokens kapitel handlar om: Rubinsteins fantastiska tornslutspels teknik, Alekhines expertis om tunga pjäser, Botvinniks förmåga att analysera djupt, Tal fantastiska hantering av tunga pjäser mot lätta pjäser, Petrosians positionella kvalitetsoffer, Fischers styrka med kungslöparen, Karpovs hantering av olikfärgade löparslutspel, Korchnoi rebellen, Carlsen den nya kungen. De trevliga illustrationerna av huvudpersonerna i boken är gjorda av tecknaren Claus Qvist Jessen.

 

Chess Tactics from Scratch – Weteschnik
En modern klassiker bland schackböcker och mycket trevligt skriven i berättarform! Den har en tydlig röd tråd för att förbättra sin taktiska förmåga. Boken är uppdelad på ett antal olika taktiska mönster som man dels bör känna till och dels förbättra sin förmåga inom. Taktisk förmåga beskrivs som den viktigaste vägen till att förbättra sitt spel och höja sin rating. Rekommenderad läsning för den som vill vinna fler partier!

 

Träna schack – Hall
Denna schackbok av Jesper Hall handlar om hur man tränar schack när nybörjarnivån är passerad och är en revolution inom svenskt schack! Både spelare och tränare får råd och förslag till träningssätt och fördjupning. Den ger en inblick i hur man kan utveckla sin förståelse för spelets olika faser öppning, mittspel, slutspel, taktik och strategi och hur man kan tänka i en spelsituation. Boken bygger på Jesper Halls egna erfarenheter som tränare för de bästa juniorerna i landet. Han presenterar allt på ett personligt sätt och låter egna erfarenheter guida läsaren. Här bjuds även på förlustpartier! Framför allt ger han spelare råd och förslag till övningar och hur man planerar sin träning (de bästa träningstipsen är de som gjorde honom själv till internationell mästare), men också tränare har mycket att hämta här. Detta är råd man återvänder till när man behöver hjälp i olika perioder av schackkarriären. Det är kriminellt att inte läsa den! Kan du inte köpa den själv, se till att en kompis gör det och låna hans ex. Rekommenderas i första hand för spelare med ranking från 1600 till 2200, men även högre rankade har mycket att hämta från de extremt väl analyserade exempel som Jesper använder. Särskilt kapitlen om slutspel är i världsklass.

 

Amateur to IM – Hawkins
En högt ansedd träningsbok i schack! Hawkins lär dig bland annat i boken hur du visualiserar vidare när du räknar varianter och har nått din ’horisont’ och hur du kan använda referenspunkter för att räkna rätt. En annan viktig detalj för att bli bättre är långsiktig planläggning i slutspelet som man sedan kan kombinera med räkne- och visualiseringsförmågan. Ytterligare sånt som kanske inte beskrivs tillräckligt i andra källor är hur man hanterar löpare som kämpar mot vad man kan kalla en bondevägg, Karlsbadstrukturen i slutspelet, bondemajoritet på damflygeln och Ulf Anderssons slutspelshantering. I alla dessa kapitel och fler därtill skapar han referensställningar som han döper efter spelarnamn, till exempel Dvoretskyställningen, Steckerställningen osv… I springarslutspelen visar han exempel på L-barriären och han försöker alltid identifiera den positionella idé som gör det möjligt, och i många fall högst lämpligt, att spela på erforderligt vis. Varje kapitel summeras på slutet i fraser som kan låta ungfär som ’Var säker på att du inte förväxlar solid med passiv’, ’om du försvarar dig med material under utan motspel är det troligt att du förlorar’, ’ibland är det effektivare att förändra bondestrukturen istället för att manövrera när du vill förbättra dina pjäser.’ Dessa råd blir glasklara när du går igenom texten.

 

Seven Deadly Chess Sins – Rowson
Jonathan Rowson ger oss lite filosofiskt lagda ännu en juvel att njuta av. Det här är en bok som sätter igång din egen hjärna. Boken är full av utmanande teser som våra hjärnor inte tycker om första gången de far igenom hjärnbarken. När de snurrat några varv börjar vi kanske tycka om dem. Ett exempel är att man inte kan bedöma en ställning. Vad? Det är ju det vi alltid gör. Rowson menar att ett schackparti är något organiskt som hela tiden rör sig och att man därför inte kan se isolerat på en ställning. Han tycker också att man inte kan definiera vad den kritiska ställningen är. Boken rör sig kring sju synder som man begår i tänkandet, vilka i sin tur kan producera misstag. De är i tur och ordning: 1. Att tänka på tänkande 2. Slentriantänkande (Han kallar det för ”blinking”) 3. Habegär, vilja vinna 4. Materialism 5. Egoism 6. Perfektionism 7. Kontaktlöshet Flertalet högklassiga schackpartier med utmärkta kommentarer finns med för att underbygga författarens teser. En fantastisk bok! Jonathan Rowson är Skottlands starkaste spelare någonsin, och han har bland annat vunnit de två senaste brittiska mästerskapen.

 

Chess for Zebras – Rowson
I denna originella bok undersöker Jonathan Rowson tre frågor som är viktiga för alla schackspelare: Varför är det så svårt att förbättra sitt spel (särskilt för vuxna spelare)? Här menar Rowson att riktig inlärning sker då man lämnar trygghetszonen. Det gäller att försöka lära sig schack på nytt: att våga ifrågasätta de dogmer som styr vår schackförståelse. Vilken sorts mental inställning krävs för att hitta bra drag i olika faser av partiet? Är vits fördel av första draget en myt, och har det egentligen någon betydelse om du spelar med de svarta eller de vita pjäserna? Rowson drar nytta av sin akademiska bakgrund, med utbildning i filosofi och psykologi, för att besvara frågorna på ett underhållande och instruktivt sätt. Han presenterar många nya idéer om hur svart bäst ska bekämpa vits tidiga initiativ och använda den extra information han får till följd av att motståndaren gör första draget. Extra uppmärksamhet får två spelare som särskilt propagerat för svarts sak: Suba och Adorjan. Läsaren utrustas också med ett antal mentala redskap för att bättre hantera typiska situationer vid brädet och undvika diverse psykologiska fallgropar. Boken är något av det mest läsvärda hittills om ämnet. Här är en man som tänker lite längre än de flesta. Rekommenderas!

 

Pump up your rating – Smith
Pump Up Your Rating visar dig hur du blir din egen schackcoach. Den lär dig hur du arbetar med dina egna partier och förbättrar dig; hur man tänker schack och hur man praktiserar schack. Boken är instruktiv och underhållande med träningsmetoder, många personliga vinklingar och erfarenheter från tränaren och hans träningspartners. I boken visar hemmasonen, IM Axel Smith dig hur du blir din egen schackcoach. Han lär dig hur du akan höja din spelstyrka genom att rbetar med dina egna partier och hur du ständigt förbättrar dig; vettiga sätt att tänka schack på och hur du på bra sätt kan omvandla detta till praktik. Boken är instruktiv och underhållande med många personliga vinklingar och erfarenheter från honom själv såväl som hans träningspartners och elever. Axel är en stark spelare som bland annat kommit trea i Schack- SM men han brinner lika mycket för jobbet som schacktränare, vilket han gör på heltid. På den fronten har han erövrat titeln FIDE-tränare.

 

10 Guldkorn för nybörjare

 

Kajsa och den magiska schackboken – Hall
Kajsa och Den magiska schackboken av Jesper Hall är en mycket bra bok för nybörjare inom schack som kan reglerna men vill lära sig tänka i schack, hur man bedömer om en ställning är stark eller svag, hur man räknar för att se om ens anfallsplaner håller och om vikten av att alla ens pjäser samverkar. Den är skriven med fantasi och ett sprudlande humör och en pedagogisk skicklighet. Den är skönlitterär men handlingen kretsar kring schack. En påhittad historia om en 10-åring, Kajsa, som hittar en magisk schackbok som tar henne till en magisk värld där hon ska lära en dålig schackspelare med schackpjäser att spela schack bättre när hon bor hos sin morfar ett tag. Kajsa får själv lära sig under bokens gång. Denna del är i sin tur uppdelad i sju kapitel, en för varje dag i berättelsen. Varje kapitel fokuserrar på olika element inom schackspelandet. Till varje skönlitterärt kapitel finns en fördjupningsdel med övningsuppgifter, djupare förklaring av bakomliggande teori, boktips och t.o.m mattips. Det finns även en del i boken som behandlar schackreglerna. Om du är en nybörjare som både gillar schack och historier rekommenderas boken åt dig!

 

How to Beat Your Dad at Chess – Chandler
Denna populära nybörjarbok i schack är inte bara riktad till barn eftersom ”Dad” kan referera till vilken motståndare som helst som du gärna vill vinna över! Boken lär ut 50 sätt att vinna över din motståndare genom schack matt och attackmönster som ofta återkommer mellan plerare på alla nivåer.

 

Lärobok i schack – Capablanca
En klassisk lärobok om schack för nybörjare av exvärldsmästaren i schack J.R. Capablanca, en av de största naturbegåvningar i schack som någonsin funnits. Denna bok är avsedd att vägleda nybörjare och ge en enkel och lättfattlig framställning av spelets behandling från de första elementära reglerna av pjäsernas gång och sedan över spelets olika skeden. Boken avslutas med en samling partier som på ett ypperligt sätt belyser de allmänna grundsatser och regler som författaren anser nödvändiga för en riktig förståelse av spelet. Denna lärobok är förmodligen en av de allra bästa och lättfattliga man kan sätta i händerna på en nybörjare i schack!

 

Öppningsspelet i schack – Larsen
Öppningsspelet i schack” av Bent Larsen anses vara schackbibeln för nybörjare av schackspelare över hela världen. Boken tar upp alla delar i ett schackparti på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Med det ökande intresset för schackspelet är boken fortfarande mycket relevant. Bent Larsen själv har sagt om boken: ”Mitt mål har varit att skriva en bok som även en nybörjare kan förstå, men som en spelare i första klass också kan lära sig något av.” Boken betonar grundläggande principer i öppningsspel i schack. Läsaren kommer att få en bra start med kapitel om vanliga startfel och spelets mer psykologiska aspekter. Bent Larsen ger t.ex. en del roliga exempel på schackliga ”sanningar” i sin bok Öppningsspelet i schack, kapitlet ”Tro inte på teoretikerna”: ”… i den åttonde upplagan av Dufresnes och Mieses’ högt ansedda lärobok: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 c5 4.Sf3 cxd4 5.Sxd4 e5 6.Sdb5 d4 7.Sd5 Sa6 8.Da4 Ld7 9.e3 Se7. Här avslutas varianten med påpekandet att svart står bäst. Det kunde faktiskt ha varit intressant att få veta hur författarna tänkt sig fortsättningen – i varje fall förefaller det inte som om de hade ägnat tillräckligt grundliga studier åt vits starkaste svarsdrag 10.Sd6 matt!”

 

Logical Chess: Move by Move – Chernev
En klassiker från 1957, i algebraisk version. I detaljerade analyser av trettiotre partier förklaras varje enskilt drag för läsaren. Utmärkt för novisen som vill lära sig spelets grunder, men även den luttrade träskyfflaren kan finna guldkorn. En klassiker som bl a rekommenderades av den förste korrvärldsmästaren Purdy. När man tittar i en schackbok första gången blir man ofta frågande inför många oförklarade drag. I den här boken däremot förklaras samtliga drag. Partierna i boken introducerar läsaren in i den klassiska förståelsen av schack. Jag gillade mycket Chernev’s ”Logical Chess Move by Move”. I den förklaras samtliga drag, vilket är bra om man inte är allt för rutinerad. Boken innehåller även många diagram så där behöver man heller inte bräde, vilket förenklar sängläsningen.

 

Play Winning Chess – Seirawan
En mycket bra nybörjarbok i schack av den erkänt skicklige skribenten Seirawan. Boken hjälper dig att förstå de schackliga enheterna ”styrka”, tid, terräng och bondestruktur. Rekommenderas till nybörjare och spelare upp till 1500. Play Winning Chess innehåller en introduktion till dragen, strategier och filosofin i schack, pedagogiska förklaringar av partier, grundläggande och instruktiva exempel, en sektion med frågor och svar, mönsterpartier och psykologiska tips. I övrigt är boken av samma höga kvalitet som Seirawans andra läsvärdaschackalster.

 

Chess for Tigers – Webb
En kultklassiker bland schackböcker riktade till nybörjare och klubbspelare! Tigern är en ond best. Han bryr sig inte om schackets estetiska sida. Han bryr sig inte ens om att göra de bästa dragen. Allt han bryr sig om är att vinna. Vill du vinna fler matcher? Bli då en tiger. Chess for Tigers av Simon Webb berättar hur du får ut det bästa av din spelstyrka, hur du spelar mot dina motståndares svagheter, hur du styr spelet till en position som passar dig och inte din motståndare, hur du uppnår resultat mot starkt motstånd och hur du gör för att undvika dumma misstag. Detta är en kultklassiker som är lika relevant för dagens generations schackspelare. Den här boken bör läsas av alla schackspelare, speciellt nybörjare som vill vinna till varje pris!

 

5334 Problems, Combinations and Games – Polgar/Pandolfini
Den mest kompletta samlingen av schackproblem som någonsin publicerats, inklusive 5 334 instruktionssituationer, presenterad av världens ledande schacklärare. I boken analyseras mer än 5000 unika instruktionssituationer, många från reella matcher, inklusive 306 problem för schackmatt i ett drag, 3 412 schackmatt i två drag , 744 schackmatt i tre drag, 600 miniatyrspel, 144 enkla slutspel och 128 kombinationer från turneringsspel. Kapitlen är organiserade efter problemtyp. Varje problem, kombination och spel är inriktad på en lättläst lösning på baksidan av boken, så läsarna kan lära sig under tiden. Mer än 6000 illustrationer gör det enkelt att se vilka möjligheter en position kan innebära. Boken innehåller också spelets grundläggande regler och en internationell bibliografi. detta är den ultimata boken om hur man vinner i schack!

 

The Amateur’s Mind – Silman
Detta är Silmans populära vägledning för hur amatörer och klubbspelare kan utveckla sitt schackspelande. Underrubriken ”Turning Chess Misconceptions into Chess Mastery” är talande; Silman – som är en välkänd tränare och schackpedagog – har noterat sina elevers tankar under spel och analys, för att därefter katalogisera de vanligaste missuppfattningarna. Många amatörer har en felaktig tankeprocess under sina partier som de bär med sig under hela sin karriär. Detta vill författaren råda bot på genom bjuda läsaren på rekommendationer, strategier och överraskande insikter – allt i syfte att utplåna de felaktiga tankarna och öka spelstyrkan.

 

Silman’s Complete Endgame Course: From Beginner to Master – Silman
Silmans Complete Endgame Course är en av de mest rekommenderade schackböcker som finns tillgängliga om slutspel för nybörjare och amatörer. Denna bok kommer att ge dig en uppfattning om de viktigaste positionerna och teknikerna för slutspel. I över 100 år har världens ledande schackspelare och lärare berättat för sina elever att studera slutspelet. Den här boken lär eleverna vad de behöver veta på sin nuvarande spelsnivå och bygger vidare på den kunskapen för varje efterföljande fas av spelarens utveckling. Rekommenderas varmt!

 

Bonustips – Schacknoveller
Här nedan är ett bonustips om två mycket läsvärda skönlitterära alster (en roman och en novell) med schacktema!

 

Han som spelade schack med livet – Nabokov
Han som spelade schack med livet är Nabokovs tredje roman. Denna roman filmatiserades 2000 med namnet ”The Luzhin Defence” (”Iljusins försvar”). Förutom en hel del schack inrymmer boken också skildringar ur den ryska exiltillvaron i Berlin. Då och då glimrar oväntade liknelser och roliga bilder till. Redan som gosse fängslas Luzjin av schackspelets oändliga möjligheter. Inom kort avslöjar han en schackbegåvning av geniklass. Först som underbarn, senare som schackmästare färdandes från stad till stad i Europa, men utan att uppfatta något av deras skönhet och egenart. Hela hans intresse är koncentrerat på spelet, hans värld begränsas av brädets svarta och vita rutor. Till slut blir också världen ett schackspel för honom, människorna blir pjäser, deras känslor och handlingar olika slag av kombinationer. När Luzjin vid ett tillfälle vilar upp sig på en tysk kurort möter han en ung kvinna. Inte kärlek, men ett oemotståndligt medlidande förmår henne att ta sig an det bisarra världsfrånvända geniet. Med mild och okuvlig energi föresätter hon att återföra honom i livet…

 

Schacknovell – Zweig
Österrikaren Stefan Zweig (1881-1941) var en av sin tids mest uppburna författare och Schacknovell var hans sista mästerverk. Ombord på ett ångfartyg, med kurs från New York till Buenos Aires, möter en liten grupp schackentusiaster den oslagbare exentriske ryske världsmästaren i schack, Mirko Czentovic, som är på väg till en turnering. Czentovic är kylig och arrogant, men de lyckas övertala honom till att spela ett parti schack som ryssen naturligtvis vinner överlägset. Under nästa parti råkar en annan av fartygets passagerare gå förbi. Det är den mystiske Dr B som omedelbart fascineras av spelet och börjar ge amatörerna råd, så att partiet, som annars såg hopplöst ut, slutar oavgjort. Han uppmanas nu att spela ensam mot Czentovic och till allas förvåning lyckas han besegra mästaren. Därefter uppenbaras hur Dr B har kommit att förfoga över sin unika förståelse för spelet och vilket pris han har fått betala för den, när han berättar sin extraordinära historia för novellens jagberättare. Han tillbringade en lång tid i Gestapos isoleringscell. Det enda som hjälpte honom att överleva mentalt var en stulen bok om schack och att spela fantasischack mot sig själv i cellen. i slutet av Schacknovell bestämmer sig Dr B för att dra sig ur partiet mot Czentovic när det går upp för honom att han har låtit sig ryckas med allt för mycket. Schacknovell är Stefan Zweigs sista bedrift och kan ses som en allegori över konfrontationen mellan humanism och nazism. Den återfinns också i novellsamlingen Amok.