Schackfilmer

Är du intresserad av film? Är du intresserad av schack? Är du intresserad av dramafilmer som har schack som tema? På denna sida får du ta del av tips på filmer med schackteman!

 

Den kanske mest berömda filmscenen med schacktema är förmodligen scenen i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet (1957) där en riddare spelar schack med döden. En mycket sevärd film i sig, men det finns betydligt bättre filmer som på olika sätt mera ingående skildrar drama med schackligt innehåll.

 

Nedan redovisas en lista med tips på 10 bra dramafilmer med schackliga teman.
Efter listan följer ett bonustips. Se och njut!

 

10 bra filmer om schack

 

The Dark Horse
En film (2014) från Nya Zeeland som baseras på en verklig historia om maoriern Genesis Potini. Ett känsloladdat och inspirerande drama om en man som söker modet att leda trots sina svagheter. En man som söker mening och hopp om att få föra vidare sin talang till barnen i området. Potini var ganska känd schackspelare som kämpade med en sinnessjukdom. Han var samtidigt ungdomstränare vid en schackklubb vilket hjälpte honom att stabilisera sitt liv. I filmen utspelas också en kamp med brodern angående brorsonens dragning till ett Mauorigäng. En mycket sevärd film.

 

Pawn Sacrifice
Pawn Sacrifice (2014) är en amerikansk biografisk film regisserad av Edward Zwick och skriven av Steven Knight. I filmen medverkar Tobey Maguire som Bobby Fischer, Liev Schreiber som Boris Spassky, and Lily Rabe som Joan Fischer. Filmen handlar om den amerikanske världsberömde och mytomspunne schackmästaren Bobby Fischer och hans förberedelser inför den omskrivna matchen mot ryssen Boris Spassky på Island 1972 om världsmästartiteln i schack.

 

Fresh
En klassiker (från 1995). Filmen handlar om en ung pojke (Fresh), talangfull schackspelare, som dras in i den tuffa världen av knarklangning. Samtidigt lär han sig hårda lektioner i schack av sin far som spelas av Samuel Jackson (som i filmen är en alkoliserad snabbschackmästare). Inspirerad av sina schacklektioner utarbetar pojken en plan att komma ifrån drogerna.

 

Searching for Bobby Fischer
Den uppmärksammade schackfilmen Searching for Bobby Fischer (eller Oskyldiga drag i svensk titel). Efter premiären på denna film (från 1993) blev Josh Waitzkin känd bland alla schackintresserade (han vann bl.a. de amerikanska juniormästerskapen två gånger). Filmen baseras på en bok av Fred Waitzkin (Josh pappa) och handlar inte så mycket om jakten på den förre schackvärldsmästaren utan mer om det tidiga livet hos ett schackunderbarn (Josh) och hur han hanterar förväntningarna hos sin pappa och sin schacktränare. Filmen innehåller fantastiskt bra skådespeleri av inte minst Ben Kingsley och Larence Fishburne. En fantastiskt fin och gripande film som lämpar sig för alla som är intresserade av schack.

 

Brooklyn Castle
En fantastisk dokumentär (2012) om skolschack som även kan tilltala de som inte kan schackspelets regler. Trots finanskris och minskande skolbudget tar sig skolan an en utmaning – att vinna skolmästerskapen i schack. Filmen följer studenterna och tränaren för Brooklyns Intermediate Schools schacklag under ett år.

 

The Luzhin Defence
The Luzhin Defence (eller Spelets Mästare i svensk titel) är en brittisk-fransk film av Marleen Gorris (från 2000) baserad på Vladimir Nabokovs roman med samma namn. Filmen handlar om Alexandr Ivanovich Luzhin som är en av världens främsta schackspelare. Han är en inbunden, naiv och tillbakadragen man med en enorm talang för spelet. Men hans liv har varit tragiskt och när han i början av 1920-talet reser till norra Italien för att spela i världsmästerskapen finner han kärleken i den unga ryskan Natalia Katkov. Hon är redan i praktiken bortgift med en annan, men de två förälskar sig i varandra och Natalia ger Alexandr något han aldrig haft förut, livslust.

 

Queen to play
I filmen ((2009) gestaltar Sandrine Bonnaire en  fransk städerska på korsika. Hon utvecklar ett intresse för schack. Hon arbetar hos en amerikansk doktor (spelad av Kevin Klein i hans första fransktalande roll) som hjälper henne öva och träna. Filmen följer hennes växande fascination över spelet och balanseras av hennes relationer med hennes man och tonårsdotter.

 

Knights of the South Bronx
En film (2005) om en man från medelklassens amerika (Ted Danson) som bestämmer sig för att börja undervisa vid en skola i södra Bronx. Han lär barnen spela schack och längs vägen lär de sig viktiga saker om livet! Bra skådespeleri och en riktig feelgood-film.

 

Dangerous Moves
I filmen (1984) återfinns Liv Ullman i en biroll. Filmen handlar om två ryska schacksnillen, Akiva Liebskind,s och Pavius Fromm som ända sedan sin barndom har drömt om att besegra Liebskind. Båda blir snart besatta av att segra. Två mästare i schackduell med varandra inte bara i sitt spel utan också i sina olika ideologier. Veteranen Akiva är en sovjetisk jude och hängiven kommunistist, en mästare i schack men lider också av sviktande hälsa. Pavius är ett ungt och rastlöst geni som hoppat av till väst för att fly från kommunismens tentakler. Deras ideologiska olikheter sätts på prov när de båda tävlar i världsmästerskapen i schack.

 

Life of a King
En film (2014) som bygger på en sann historia. Efter att ha suttit inspärrad i fängelse i 18 år startar Eugene Brown (spelad av Cuba Gooding, Jr.) en schackklubb (Big Chair Chess Club) för en grupp tonåringar i centrala Washington DC. En gripande berättelse fint filmat.

 

Bonustips
Här nedan är ett bonustips om ytterligare en sevärd film med schacktema som därmed får ett hedersomnämnande.

 

Knight moves
En spännande actionfilm (1992) om ett dödligt spel…Peter Sanderson (spelad av Christopher Lambert) är stormästare i schack. Under en stor turnering på en semesterö blir hans flickvän mördad. Peter försöker samarbeta med polis och psykolog, men har inget alibi och blir snart polisens huvudmisstänkte. Men mordet visar sig vara en utmanig från en genial massmördare. Sen sker ett mord till, och ett till – alla i schackspelarens närhet. Ett dödsfarligt spel har börjat.