Vanliga frågor

Här får du svar på vanligen förekommande frågor om schack och vår klubbverksamhet!

 

Om schack

Schack är ett bräd- och strategispel för två deltagare med många hundra års historia bakom sig. De första schackpartierna spelades för ungefär 1500 år sedan. Lånordet ”schack” härstammar från det persiska ordet shah, som betyder ”kung”.

Spelet anses ofta vara ”kungen av strategispel”. Schack är ett rent skicklighetsspel utan inslag av tur. Spelet schack har ett mycket stort antal spelmöjligheter, trots att utgångsställningen är densamma i varje parti. Det finns exempelvis fler möjliga sekvenser av drag än atomer i det observerbara universum.

Schack – denna fascinerande blandning av spel, konst, vetenskap och sport – är för livet och kan bedrivas av alla åldrar och på alla nivåer. Schack utvecklar människan positivt såväl psykiskt som socialt och kulturellt!

 

För att bli en duktig schackspelare krävs det att du kan tänka kreativt, planera, vara beredd att snabbt anpassa dig till nya situationer och hålla huvudet kallt. Schack är en verksamhet som samlar många kreativa och intelligenta människor – passa på att vara med på ett hörn!

 

Barn, ungdomar, vuxna och gamla kan lära sig schack – ett spel som tränar dem i logiskt och strategiskt tänkande. Flera oberoende studier visar att schack ökar människors förmåga att lösa olika matematiska och logiska problem. Andra positiva effekter är förbättrad koncentration och ökad visualiseringsförmåga!

Är du nybörjare i schack? Vill du lära dig mer om schack? Vet du inte var du ska börja? På denna sida kan du finna massor av tips på hur du kan gå vidare!

 

Det är enkelt att börja spela schack! Om du inte kan reglerna lär du dig dem snabbt och sedan kan du börja spela. Du kan spela hemma, på nätet, i skolan, på biblioteket eller bli medlem i vår schackklubb och börja delta i schacktävlingar. Män och kvinnor, unga och gamla, oavsett språk och bakgrund kan alla spela schack och alla kan delta på lika villkor!

 

Är du osäker på schackreglerna eller vill träna schack med dina barn? Här nedan finns olika resurser i form av länkar till andra bra webbsidor på internet med studiematerial där du enkelt kan lära dig grunderna i schack!

 

Du kan även med fördel använda dig av följande kostnadsfria lokala resurser i Sundsvall för att lära dig mer om schack innan du tar steget och börjar spela i vår schackklubb!

 

Vill du spela online på nätet mot schackspelare från hela världen rekommenderar vi följande sajter:

Vill du spela mot en dator? Här kan du prova på att spela direkt mot en dator. Välj svårighetsgrad och sätt igång! Du kan också spela utifrån en valfri ställning. Klicka i så fall på ”Editera Ställningen”.

 

Om Sundsvalls Schacksällskap

Sundsvalls Schacksällskap är en anrik ideell förening för schackintresserade i Sundsvall med omnejd och en av de ledande schackklubbarna i Norrland.

 

Sällskapets ändamål är att samla schackintresserade och verka för ökad insikt och färdighet i schackspelet samt att bereda medlemmarna tillfälle till deltagande i tävlingar och andra evenemang såväl inom som utom sällskapet.

 

Föreningen är ansluten till Västernorrlands Schackförbund och därigenom till riksförbundet
Sveriges Schackförbund. Föreningen är i sin verksamhet självständig, såvida ej annat följer av lands- eller distriktsförbundets stadgar och tävlingsbestämmelser.

 

Klubben har under lång tid varit bland de ledande schackklubbarna Norrland och har fostrat flera starka spelare som vunnit mästerskapstitlar i olika sammanhang. Föreningen bildades 1877 och är därigenom en av de allra äldsta schackklubbarna i Norrland. För en historisk utvikning över sällskapets och schackets utveckling i Sundsvall, se Historik.

Har du frågor, funderingar och vill ha mer information om schack eller veta mer om vår verksamhet? Har du synpunkter, förslag, tips till förbättringar eller utvecklingsideer som du vill förmedla till oss? Vill du bli medlem eller stödja och hjälpa oss genom att bli stödmedlem eller bidra med sponsring? Tveka inte att kontakta oss oavsett anledning! Kontakta oss gärna via vårt Kontaktformulär.

Sundsvalls Schacksällskaps klubblokal ligger centralt i Sundsvall. Det är enkelt att hitta till oss oavsett om du går, åker buss eller bil, se Hitta hit. Välkommen att besöka oss och vår verksamhet!

Sundsvalls Schacksällskaps verksamhet fostrar till gott kamratskap i god föreningsanda!

 

Som medlem i Sundsvalls Schacksällskap får du möjlighet till ökad insikt och färdighet i schackspelet samt bereds tillfälle till deltagande i tävlingar och andra evenemang såväl inom som utom sällskapet. Detta genom framför allt följande medlemsförmåner:

 

  • Deltaga i klubbens alla schackaktiviteter
  • Deltaga i spelkvällar varje torsdag helt utan startavgift
  • Möjlighet att regelbundet spela i lagmatcher i Allsvenskan, Lag-DM och vänskapsmatcher
  • Möjlighet till bidrag för startavgift/resa i ungdomsturneringar
  • Möjlighet att delta i andra förekommande arrangemang som klubben anordnar som t.ex. träningar, föreläsningar och klubbfester
  • Medlemskap i Västernorrlands Schackförbund och i Sveriges Schackförbund
  • Sveriges Schackförbunds tidning Tidskrift för Schack gratis

Sundsvalls Schacksällskap är en trevlig schackklubb i centrala Sundsvall som är öppen för alla schackintresserade och vi välkomnar alla nya medlemmar!

 

Tyckte du att det var kul att spela mot en schackdator men vill lära dig mer om schack av andra spelare i närheten av där du bor? Vill du börja spela i klubb? Alla kan börja spela schack, oavsett ålder. Att spela schack i klubb är roligt. Då får du träffa andra som gillar schack, du få träna mot spelare på din egen nivå och du får delta i tävlingar.

 

Vi har medlemmar som är allt från glada amatörer till starka mästerskapsspelare. Alla spelare oavsett spelstyrka är välkomna i Sundsvalls Schacksällskap och det spelar ingen roll om du aldrig tidigare har spelat schack. Män och kvinnor, unga och gamla, oavsett språk, bakgrund och spelstyrka kan alla spela schack och alla kan delta hos oss på lika villkor!

 

Vi är en ideell förening som värdesätter gemytlig social samvaro och en god klubbanda. Vår målsättning är att Sundsvalls Schacksällskap ska vara bra för alla medlemmar och att alla schackintresserade, såväl nybörjare som proffs, ska trivas i vår schackklubb!

 

Välkommen till Sundsvalls trevligaste schackklubb!

Det är enkelt att bli medlem hos oss! Medlemskap kan enkelt vinnas av envar som godkänner sällskapets Stadgar och Personuppgiftspolicy samt erlägger föreskriven avgift. För mer information om medlemsavgiftens storlek, hur du betalar och blir medlem samt vad du får för medlemsskapet, se Bli medlem!

Vi har ingen åldersgräns men eftersom att träningarna är kvällstid så kan det bli svårt för små barn att kunna koncentrera sig.

Det går jättebra att komma ner och prova på ett par gånger innan man bestämmer sig. Vi har också ett prova-på medlemskap till lägre medlemsavgift under det första året.

 

Torsdagar kl. 18.00-19.00 nybörjarschack/juniorschack och 19:00-23:00 är ordinarie spelkväll.

 

Det är bara att komma ner en torsdag kl. 18-19:00 och börja spela schack.

Man behöver inte gå på alla träningar, de flesta är helt fristående.

I större städer börjar också schack för pensionärer växa rejält med schackträffar på dagtid. Även Sundsvalll har ett utbud för seniorschack, se Pensionärsschack.

För en beskrivning av hur verksamheten leds, se Styrelsen.

Vill du stödja Sundsvalls Schacksällskap och schackets utveckling i Sundsvallsregionen? Oavsett om du är en privatperson, organisation eller ett företag finns det flera olika enkla sätt som du kan använda dig av för att stödja Sundsvallsschacket! För mer information, se Hjälp tillStöd oss och Sponsring.

 

Om tävlingsschack

Vill du tävla i schack finns många möjligheter. Men det är ingen brådska att börja tävla, till skillnad från andra sporter är schack är ett spel man har med hela livet och man kan tävla långt upp i åren.

 

Det finns egentligen ingen undre åldersgräns, så länge man lärt sig de grundläggande reglerna. Att veta hur pjäserna går, vad “schack och matt” är, och hur man gör “matt med två torn” räcker långt.

 

Men schack ska vara roligt, och de första tävlingarna man deltar i går ofta sämre resultatmässigt än vad man förväntar sig. Därför ska man inte skynda på tävlandet för mycket, och när man väl börjar så är det lämpligt att börja med tävlingar riktade till nybörjare.

På träningarna lär vi ut olika schackknep och färdigheter, men för att omsätta dem i praktiskt spel så behöver man spela mycket partier. Och när man väl lärt ett schackknep så är det lättare att ta till sig nästa. Träning och tävling kan då förstärka varandra. Att få in sin första “gaffel” i tävlingsparti är ett tecken på att man fått en blick för spelet – om man ändå förlorar partiet så ska man ändå vara stolt!

 

När man blir lite äldre så börjar man spela tävlingar med längre betänketid. Då hinner man även skriva ned sina drag (föra protokoll). Det gör i sin tur att man kan ”gå igenom” partiet efteråt med motståndaren eller sin tränare, vilket brukar ge en ordentlig skjuts i spelstyrka.

I en liten tävling kan alla spelare möta alla andra. Är man tex 6 spelare så krävs 5 ronder för att alla ska hinna möta alla. Lottningen brukar då göras enligt enligt en s.k. Bergertabell. Alltså, hör du order Berger så tänk “alla möter alla”.

 

Vid större tävlingar med många deltagare så kan inte alla möta alla. Då brukar man använda s.k. Monradslottning. I en monradstävling möter man hela tiden någon som har samma poäng. I första ronden sker lottningen en slumpen eftersom alla har “0 poäng”, men i följander ronder möter de som vunnit mycket möter andra som vunnit mycket, och de som förlorat mycket möter man andra som förlorat mycket. Det gör att alla ganska snart möter jämnt motstånd, vilket är bra för alla. Så hör ordet Monrad, tänk att man möter motståndare som tagit lika många poäng som du.

 

Första gången man tävlar kan mycket kännas nytt. Kanske är man ovan med att spela med klocka, regler som ”rörd är förd”, och hur hittar man var man ska spela? Men man lär sig snabbt och till andra tävlingen känner man igen sig.

 

Övrigt

Har du fler frågor som du inte fått svar på? Kontakta oss gärna genom vårt Kontaktformulär!