Resultat Sundsvall Open 2023

Under trettondagshelgen arrangerades äntligen (efter 2 års ”covid-paus”) återigen den 31:e upplagan av januariturneringen Sundsvall Open i Sundsvall – Norrlands största weekendturnering!  Turneringen spelades på First Hotel Strand 6-8/1 2023 som en 8-ronders ELO-registrerad FIDE schweizer-turnering.

 

Arrangemanget präglades inledningsvis av tekniska problem med lottningsprogrammet, livesändning samt publicering av lottning och ställning online. Trots detta blev arrangemanget ändå uppskattat genom den goda stämningen bland deltagarna samt de ändamålsenliga lokalerna. I turneringen deltog 66 spelare (=nytt deltagarrekord!) från 4 länder, varav 10 spelare med internationella titlar, flera kvinnor, juniorer, veteraner och seniorer som alla sammanlagt spelade 263 partier under turneringens 8 ronder!

 

Turneringen skulle inramas av livesändning av de 8 toppborden, men teknikproblem gjorde att detta uteblev. Sundsvalls tidning skrev ett bra reportage om turneringen som även bevakades av Sveriges Schackförbund. Henrik Johansson från Östersunds SS var inlånad domare.

 

Den topprankade GM Platon Galperin från Ukraina ryckte tidigt ifrån och behöll ledningen ända till slutet. Edvin Trost kom på andra plats och Thomas Ernst på tredje plats. Bäste hemmaspelare blev Adrian Söderström som kom på 4:e plats efter övertygande spel.

 

Hemmaspelarna Adrian Söderström, Patrik Eckeskog och Jonas Wålinder vann dessutom var sitt ratingpris! Bästa spelare från distriktet (tillika DM) blev Adrian Söderström följt av Vidar Hagevi och Emanuel Sundin.

 

First Hotel Strand
First Hotel Strand – spelplats för Sundsvall Open 6-8/1 2023 i Sundsvall!

Pristagare i olika kategorier

 • 1:a pris: Platon Galperin
  2:a pris: Edvin Trost
  3:e pris: Thomas Ernst
  4:e pris: Adrian Söderström
  5:e pris: Hampus Sörensen
  Bästa Kvinna: Cristine Rose Mariano
  Bästa Junior (U20): Platon Galperin
  Bästa Kadett (U16): Edvin Trost
  Bästa Minior (U12): Aryan Banjeree
  Bästa Senior (65+): Lars Madebrink
  Bästa Senior (50+): Thomas Ernst
  Ratingpris 1: Adrian söderström
  Ratingpris 2: Tommy Lidén
  Ratingpris 3: Patrik Eckeskog
  Ratingpris 4: Jonas Wålinder
  Ratingpris 5: Alexander Johansson
  Ratingpris 6: Aryan Banerjee
  DM 1:a pris: Adrian Söderström
  DM 2:a pris: Vidar Hagevi
  DM 3:e pris: Emanuel Sundin
För en fullständig resultatredovisning, se Chess-Results Turneringssida.

 

Se även Sundsvalls Tidnings artikel och bilder om turneringen: Rekordmånga deltagare när schackturnering återvände med flera internationella inslag.